Syksy 2012

Kisojen jälkeen muutama viikko treenattiin vielä normaalisti, mutta sitten iski näille leveysasteille varsinainen varhaistalvi. Lokakuun 25. päivä tuli reilusti lunta. Hevosilla ei kenelläkään hokkeja. Hiekoitin sen verran tarhaan meneviä reittejä, että tarhassa pysyivät lumessa pystyssä kesäkengilläkin. Parempi tilanne oikeastaan kuin jääkeli. “Talvi” kesti viikon. Samaan saumaan päätin pitää hevoselle pitkän loman  kuolaimista.  Olen tuskaillut edelleen ajoittain Oharin kuolainongelman kanssa. Jostain syystä suupielet edelleen reagoivat hyvin herkästi. (Vaikka viime vuonna tähän aikaan kuvittelin, että ongelmaan löytyi ratkaisu pitkistä 155cm kolmipaloista)

Pidettyäni Oharia vajaan kaksi viikkoa kuolainlomalla, laitoin kolmipalakuolaimet suuhun ja juoksutin sivuohjin 10-15 minuuttia. Ei käynyt edes mitenkään kuumana tms. mutta seuraus: molemmat suupielet auki taas. Voihan himputti sentään!!  Kuolainloma on jatkunut tämän jälkeen taas reilut kaksi viikkoa ja vielä aion jatkaa jokusen viikon.

Ostin tämän tauon aikana parit uudet kuolaimet: suoran kumikuolaimen ja kolmipala fullcheekin. Pääsin raspauksen aikana hevosen ollessa rauhoitettu tutkimaan sen suuta oikein kunnolla. Sillä on erityisen paksut huulet ja lisäksi lyhyt suuviiva. (suuviiva= mitataan turvan kärjestä suupieleen)  Kolmanneksi sillä on myös matala kitalaki (sulkee pois nivelkuolaimen) Joku vanhanaikainen neuvo kuolainten korkeudesta ” niin ylös, että suupieliin tulee kaksi ryppyä” suorastaan naurattaa Oharin kohdalla. Tälle ei todellakaan tule kahta ryppyä, vaikka kuolain olisi miten päin suussa, koska huulet ovat niin paksut. Jos kuolain on säntilllisellä korkeudella, tulee yksi iso paksu ryppy ja tämä ryppy ilmeisesti jotenkin hiertää kuolaimeen.  Olen tietysti kokeillut laskea kuolainta, mutta tällöin hevosesta tulee todella painava kädelle ja  pidätettä ottaessa kuolain nousee suussa niin, että poskiremmi “hölskyy”.

Tänään sovitin ostamaani suoraa kuolainta. Sitä eräässä varustekirjassa suositeltiin suuhun, jossa on lyhyt suuviiva. Ja kuolain näytti kyllä asettuvan hyvin eri kohdalle kuin muut tähän mennessä sovittamani kuolaimet. Eri asia sitten on miten hevonen toimii tämän kuolaimen kanssa… Tässä väliajalla olen sitten ratastanu Hackamorella.