Huono kausi?

Ohari on sairastellut. Minä olen sairastellut. Ratsuttaja Maija on sairastellut. “Alkukausi” on mennyt siis ihan pipariksi.
Lyhesti ratsastajien vaivat: äitienpäivänä 12.5. olin poikani jalkapallo-ottelussa, siis pelaamassa äitienpäiväottelussa. Nilkka vääntyi, kuului poks. Jänteet repivät ulommaisen varpaan luun poikki hieman nilkan etupuolelta. Leikkaukseen, luuhun titaania. Jalkaan kipsi neljäksi viikoksi. Kepeillä könkkäsin kuusi viikkoa. Ratsastus sujui edes jokseenkin normaalisti kahdeksan viikon päästä. Pah!

Noooh, ajattelin että hevosen ratsastettavuus säilyisi apuliikuttajien ja Maijan avulla. Kaksi viikkoa oman onnettomuuden jälkeen Maijalta meni melkein samasta kohtaa jalasta luita. Uskomatonta.

Sitten hevoseen. Pääsiäisenä (huhtikuun alkuviikoilla) ensimmäisen kerran tarhassa Ohari heilutti oudosti päätään syödessään. Syömishaluja oli, mutta ihan kuin syöminen olisi sattunut. Se katseli epäluuloisena heiniä päin, tuli varovasti ottamaan suullisen ja söi sitä samalla päätään ravistaen. Ruokailun yhteydessä se vaelteli levottomasti ympäri tarhaa. Oirehdintaa kesti muutaman tunnin, ja sitten tamma oli normaali. Ajattelin, että se oli varmaan saanut sähkölangan lähellä syödessään sähköiskun.

Kului vajaat pari viikkoa, ja jälleen päiväruokinna aikana Ohari käyttäytyi samalla tavalla oudosti. Soitin klinikalle, ja sain ajan samalle illalle. Klinikalle päästyäni oirehdinta oli ohi, ja hevonen söi normaalisti. Eläinlääkäri tsekkasi hampaat ja hevosta hoidettiin lievänä ähkyilijänä, ravinnotta yksi yö.

Vaan vielä mitä. Seuraavana ja sitäseuraavana päivänä oirehdinta jatkui todella rajuna. Tästä on videokuvaakin:

YouTube Preview Image

Tilasin taas ajan klinikalle. Tarkoitus oli tähystää mahalaukkua, mutta aloitettiin suun tutkimisella.  Tällä kertaa suuta tutkittiin oikein perusteellisesti, ja eläinlääkäri löysi yhdestä takahampaasta “oudon” mustan pisteen. Vahvasti rauhoitettunakin hevonen reagoi, kun tähän hampaaseen puhallettiin ilmaa. Otettiin röntgenkuvia. Niiden perusteella ei löytynyt mitään vakavan näköistä juuriongelmia,  mutta lieviä viitteitä “avoinna” olevasta juurikanavasta. Kuvia lähetettiin hevosten hammaspesialistille, joka totesi, että hammas kannattaa hoitaa. Poskihampaan poisto näin nuorelta hevoselta ei ole ollenkaan viisasta, ja hevosillekin tehdään nykyään juurihoitoja. Tosin ei Turussa, lähin spesialisti oli Porvoossa.  Tässä vaiheessa alkoi olemaan hieman epätoivoinen olo. Juurihoidon hinta-arvio oli 1000-2000 euron välillä ja täysin varmaa ei ollut, onko hammas varmasti oireiden aiheuttaja. Heppa laitettiin vahvalle lääkekuurille (Metacam- kipulääke sekä antibiottia) ja varasin ajan hevosen juurihoitoon.

Nyt oirehti melkein joka aterialla ja oli muutenkin ruokahaluton. Se söi vain puurojaan sekä lyhyttä vihreää ruohoa, lisispuurokaan ei mennyt kovin hyvällä ruokahalulla. Olin varma, että oire johtui hampaasta, vaikkakin aloin ihmetellä miksi oirehdinta oli voimakasta ulkona, yöheinät hevonen aina söi. Ajattelin, että se johtui klo 18 aikaan annettavasta kipulääkkeestä, jonka vaikutus olisi ehkä lientynyt seuraavana päivänä päiväheinien aikaan. Tietysti tähän saumaan pamahti se oma jalka, ja hevosen hoitelu oli lievästi sanottuna vaikeaa keppien kanssa.

Perjantaina 17.5. matkasimme sitten Porvooseen. Olin itse ollut leikkauksessa vasta pari päivää taaksepäin.  Sain kuskiksi naapurin vapaapäivällä olevan Juhan ja hevoskaveri Janitan. Hammas hoidettiin, juuri putsattiin, siltä tuli runsaasti mätää ja hammas oli käytännössä katsoen kuollut. Koko raskas reissu kesti melkein 12 tuntia, joten olimme kaikki poikki kotiin päästyämme. Olin kuitenkin huojentunut, että hammas oikeasti oli tulehtunut emmekä olleet tehneet reissua turhaan.

10370830_10152340837417891_1661369736736753192_n

Vaan vielä mitä. Seuraavana päivänä hevonen oli jälleen todella kipeä. Se ei syönyt nyt kuivaa heinää ollenkaan. Vain laidunruohoa. Onneksi oli kevät ja ruoho vihersi. Hain läheiseltä lehmätilalta pehmeää sulavaa syyssadon heinää, ja pilkoin sitä saksilla pienemmäksi. Hain eläinlääkäriltä vahvemaa kipulääkettä. Oli pakko saada hevonen syömään edes jotain. Paniikki ja huoli oli melkoinen.

Maanantain soittelin Porvoon eläinlääkärille, joka oli sitä mieltä, että oireet eivät voi johtua hampaasta, niiden olisi kuulunut ainakin lieventyä huomattavasti hoidosta, ei pahentua. Tässä vaiheessa alettiin epäillä vikaa leukanivelessä sekä myös head shakingia ja sain ajan jo samalle päivälle läheiselle klinikalle.  Taas keppien kanssa klenkaten klinikalle. Siellä tutkittiin suu, ruokatorvi ja kuvattiin kaikki pään luut. Ei löytynyt minkäänlaista syytä vaivoille.

Ohjeeksi sain jättää kaikki lääkkeet pois ja seurata tilannetta. Hevosen saama maksimiannos antibioottia kun saattaa aiheuttaa ruokahaluttomuutta.

Ruokahalu palasi oitis, mutta pään heiluttelu ruokaillessa ei. Tässä vaiheessa aloin kuitenkin huomata selkeän eron sille oliko hevonen tarhassa vai sisällä, paistoiko aurinko vai ei. Aloin itsekin kallistua headshakingin puoleen. Laitoin hevosen tarhaan, jossa sen oli mahdollisuus päästä koko päiväksi varjoon. Ei sanottavammin apua. Laitoin päähupun (“tavallisen, vaaleasta kankaasta) ei apua.

Reilu viikko hammasoperaation jälkeen oireet vähenivät  ja jäivät kokonaan pois. Ehdin jo huoahtaa, kunnes oireet parin viikon päästä taas palasivat ja pään ravistelua oli taas vajaan viikon. Oireet  näyttivät pahimmilta päiväsaikaan tarhassa.  Tein ratkaisun, että otin hevosen aina keskipäiväksi sisälle talliin, jossa se oli tyytyväisenä ja söi siellä päiväheinänsä.

Tällä hetkellä, heinäkuun alussa hevonen on ollut kolmisen viikkoa täysin oireeton. Olen ostanut sille 80% UV valoa suodattavan päähupun, sellaisen turvan päälle tulevan mallin. Kelit ovat myös olleet pilvisiä ja sateisia, aurinkoa ei ole paljoa näkynyt.

 

One thought on “Huono kausi?

  1. Heippa! Törmäsin tähän ihan sattumalla kun googlasin tuntumaa. Mukavia tekstejä, luin läpi monia. Kivasti Ohikulkija liikkuu, hyvin olet kouluttanut sen, niin kuuliaisen näköinen tuossa videossa, kun menitte kisarataa kotikentällä keväällä. Terkuin Liisa “naapurista”.

Comments are closed.